Korenbloem is het laatste pand op het terrein van Sonnevanck en ligt helemaal verscholen in de bossen. De ervaring van zijn oma wekte zijn nieuwsgierigheid naar een carrière in de zorg. “Ik was wel benieuwd hoe het zou zijn om hier te werken,” deelt Rogier. “Nu ik ongeveer 6 maanden bij Korenbloem werk, kan ik zeggen dat het me heel goed bevalt. Ik ben zelfs bezig met mijn opleiding helpende plus en overweeg direct daarna de opleiding tot verzorgende ig te volgen.”
Een uitdagende ommezwaai
Voor Rogier was de overstap naar de zorg een significante verandering. Hij verruilde de hectiek van de horeca voor de warme betrokkenheid van de ouderenzorg. “Ik heb me laten omscholen omdat ik een tweelingbroer heb met een licht verstandelijke beperking die nu 4 jaar bij mij woont,” legt hij uit. “Ik wilde hem graag goed begeleiden, en zo ben ik in de gehandicaptenzorg begonnen. Maar uiteindelijk wilde ik verder kijken en ben ik hier terecht gekomen.”
Een ander perspectief op zorg
De overgang naar de ouderenzorg bracht Rogier een fris perspectief. “Het is heel anders dan de gehandicaptenzorg,” merkt hij op. “Je krijgt hier veel meer dankbaarheid. De ouderenzorg is liefdevoller. Dat maakt het voor mij leuker.” Rogier begon zijn ontdekkingstocht in de ouderenzorg op de Proeftuin (nu Korenbloem 4), waar de nadruk ligt op de driehoeksverhouding tussen familie, huisgenoten en zorgverleners. Hij koos bewust voor deze afdeling vanwege de nauwere banden en het ‘samen zorgen’. Als mantelzorgers taken als koffie schenken op zich nemen, houden zorgmedewerkers iets meer tijd voor de huisgenoten over.
Een team vol dynamiek
Het gemengde team op Korenbloem sprak Rogier direct aan. “Dat vind ik zelf altijd wel het fijnst,” zegt hij. “Je kunt veel van ervaren medewerkers leren, maar de ervaren medewerkers leren ook veel van de nieuwe en jonge mensen.” Rogier benadrukt het belang van een goede teamdynamiek en een positieve sfeer.
“Iedereen mag elkaar, praat met elkaar”
Positiviteit als levensmotto
Rogier staat bekend om zijn positieve instelling, zelfs te midden van uitdagingen. “Ik ben gek geboren en gek gebleven,” lacht hij. “Ik ga letterlijk fluitend door het leven.” Deze positiviteit brengt hij ook over op zijn huisgenoten en collega’s, die hem ook wel ‘Flip Fluitketel’ noemen. Laatst gaf een huisgenoot hem een voetbalfluitje en toen zei ze: “Als je een keer je fluitje vergeten bent, kunnen we in ieder geval horen wanneer je eraan komt.” Dat zijn de kleine dingen die het werk extra mooi maken. Rogier gelooft dat een positieve houding een verschil kan maken in de zorgverlening en benadrukt het belang van empathie en begrip.
Een oproep voor diversiteit
Rogier hoopt dat meer mannen de weg naar de zorg zullen vinden. “Men denkt vaak dat het geen mannenberoep is, maar mannen zijn naar mijn mening wel echt nodig. Juist de diversiteit maakt een team krachtig. Zo zijn vrouwen vaak zachtaardig en mannen meestal iets directer,” legt hij uit. “Vooral als er sprake is van onbegrepen gedrag kan dat handig zijn.”
Oprechte aandacht
Voor Rogier betekent werken in de zorg: dankbaarheid en heel veel voldoening. “Als je een beetje extra aandacht besteedt aan de huisgenoten en de familie, krijg je dat altijd terug,” deelt hij. “Ik vind het belangrijk te weten wat er in mijn hoofd gebeurt en in het hoofd van mijn huisgenoot”.
“Je hoort pas echt wat er speelt als je aandachtig luistert. Zo ben je beter geïnformeerd en kun je bewoners beter begeleiden.”
Rogiers verhaal is er een van toewijding, positiviteit en de kracht van diversiteit in de zorg. Het illustreert de mogelijkheden en mooie momenten van de ouderenzorg.
Wil jij Rogiers collega worden? Bekijk dan deze vacature:
Ga naar werkenbijznwv.nl/sonnevanck/ voor meer informatie over Sonnevanck.